top of page

5 redenen om aan perswerking te doen

Je lanceert een gloednieuwe campagne, je hebt een nieuw, erg innoverend product klaar, je bedrijf staat voor een grote uitbreiding, je team trekt naar de buitenlandse markt, één van je diensten won een belangrijke (inter)nationale prijs … Er zijn tal van redenen om naar de pers te stappen.



Terecht, want een portie media-aandacht bovenop je eigen (interne en) externe communicatie levert je wel degelijk iets op. Toch zijn er veel aandachtspunten. Wanneer contacteer je de pers? Naar wie stuur je je persbericht? Wanneer organiseer je beter een persconferentie? Een goeie persstrategie verhoogt de kans dat jouw nieuws op een positieve manier in de media verschijnt. En dat biedt jouw bedrijf tal van voordelen. Welke? Dat som ik hieronder voor je op.


Bereik versus budget

Wie vaak grote campagnes opzet, weet dat veel mensen bereiken handenvol geld kost. Daar biedt persaandacht een enorm voordeel. Wie in de media raakt, bereikt in één klap namelijk een heleboel mensen. Zeker als je het tot in de nationale titels schopt. Zo heeft Het Laatste Nieuws, de meest gelezen krant van Vlaanderen, meer dan 2,2 miljoen lezers op papier en internet. Reken dat bereik om naar een campagnebudget en je beseft meteen dat persaandacht bijzonder veel waard is. En dat terwijl een persbericht opstellen en versturen veel minder tijd en geld kosten. Natuurlijk nemen kranten, magazines, radio- en televisiezenders jouw bericht niet zomaar over. Je moet er dus voor zorgen dat journalisten jouw persberichten eruit filteren. Dat doe je door je boodschap op een zo nieuwswaardig mogelijke manier naar de pers te communiceren.


Crossmediaal

Het perslandschap bestaat niet langer uit kranten en magazines die elk met hun eigen redactie op een eiland werken. Het zijn sterke mediamerken geworden die aanwezig zijn op papier, online, in apps, op radio, televisie, sociale media en andere kanalen. Verschillende titels huizen vaak binnen eenzelfde bedrijf en werken soms nauw met mekaar samen. Een voordeel wanneer jouw bericht opgepikt raakt, want vaak wordt één item op meerdere platformen gepubliceerd. Het is niet alleen modern om op meerdere kanalen een boodschap te brengen, het levert je ook nog eens meer visibiliteit op en dat in verschillende doelgroepen.



Pal in je doelgroep

Marketeers weten het: een campagne is pas effectief als je er ook de gewenste doelgroep mee bereikt. Platformen als Facebook laten het dan ook vlotjes toe dat je je boodschap aan een heel specifiek publiek wilt laten zien. ‘Targetten’ heet dat. Die strategie kun je ook toepassen in je perswerking. Het medialandschap is enorm gevarieerd. Grote, nationale titels leveren je vaak een enorm bereik en een divers publiek. Maar vergeet bij je perscommunicatie zeker de nichekanalen niet. De vakpers heeft uiteraard een veel kleiner bereik, maar als je op de juiste titels mikt, zit je pal in je eigen doelgroep. Handig, want je weet op voorhand dat net die lezers een grotere interesse hebben in jouw boodschap dan de gemiddelde Vlaming. De kans dat een nicheblad jouw persbericht trouwens oppikt, ligt een pak hoger. Jouw nieuws is voor hun lezer namelijk relevant.


Geloofwaardigheid en kwaliteit

“Het staat in de krant, dus het is waar.” Tegenwoordig weten we, in onze kritische maatschappij, dat deze stelling niet altijd klopt. Toch genieten kranten, magazines, radiozenders en televisiestations nog steeds van een hoge credibiliteit. We stellen als lezer, volger, kijker … af en toe wel één en ander in vraag, maar we zijn sneller geneigd de pers te geloven dan een commerciële nieuwsbrief. Een journalist hoeft namelijk niet te schrijven dat hij jouw nieuwe product vernieuwend en geweldig handig vindt, jouw marketeer wel. Hoe meer belang een medium hecht aan kwaliteit, hoe geloofwaardiger het scoort bij het publiek. Hou hiermee zeker rekening in jouw persstrategie. Media-aandacht verkrijgen van een gerenommeerd vakblad is absoluut niet eenvoudig. Maar als dit het medium is waar jouw doelgroep veel belang aan hecht, dan is dit de titel waar jij met je boodschap in wilt verschijnen.



Impact

Dat zelfs slechte reclame ook reclame is, bewijst dat de media een grote impact hebben. Opgepikt worden in de krant, in een magazine, op televisie … is dan ook niet niets. Het is een mooie bekroning op je werk. Het toont aan dat je wel degelijk iets nieuwswaardig te vertellen hebt en het kan je bovendien niet enkel meer aandacht, maar ook meer potentiële klanten opleveren. En als je het goed aanpakt, kan het zelfs op een budgetvriendelijke manier, want een effectieve perswerking hoeft geen bakken geld te kosten. Al blijft het wel een proces van af en toe bijschaven en de vinger aan de pols houden.

14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page