Handige tools voor copywriters
Je werkt graag slim en efficiënt? En bent net als ik een echt pietje precies? Talloze tools en websites maken het schrijfproces voor jou eenvoudiger. Zo nemen ze eventuele twijfels weg of besparen ze je een hoop tijd. Benieuwd naar welke tools ik zoal inschakel?
Hieronder som ik ze graag voor je op en verklap ik hoe ze ook jou kunnen helpen.

1. Van Dale
Spelfouten? Daar krijg ik als copywriter koude rillingen van. Toch laat mijn parate kennis mij af en toe eens in de steek. Ben ik niet helemaal zeker over een bepaalde schrijfwijze? Dan schakel ik het gratis onlinewoordenboek Van Dale in. Bij elk zelfstandig naamwoord krijg je trouwens het geslacht (m, v of o) en het juiste lidwoord te zien.
2. Team Taaladvies Vlaanderen
Ook de website Team Taaladvies Vlaanderen is goud waard. Je vindt er talloze spellingregels. Zo kent het gebruik van koppeltekens en andere 'lastige' leestekens voortaan geen geheimen meer voor jou. En weet je vanaf nu ook wanneer je een getal voluit schrijft en wanneer niet.
3. Voorleesfunctie in Word
Het overkwam je vast al eens: je schreef een tekst, herlas die minstens drie keer, publiceerde je werk ... en ontdekte nadien alsnog een schrijffout. Je brein nam je in de maling. Want hoe vaker je je eigen tekst herleest, hoe minder aandachtig je dat doet. En hoe groter de kans dat die ene fout toch door de mazen van het net glipt. Laat je tekst daarom voorlezen ... door Word. Hoe? Plaats je cursor in het tekstveld, duw op de rechtermuisknop en klik daarna op de optie 'Voorlezen'. En zorg ervoor dat het geluid van je laptop aan staat. ;-)

4. Synoniemen.net
Zeggen dat iets heel mooi is? Dat kun je op tientallen verschillende manieren doen. Tekstvariatie is een absolute must. Blijf je toch in herhaling vallen? Doe dan wat verse inspiratie op en zoek naar leuke alternatieven via synoniemen.net.
5. ChatGPT
Ook ChatGPT tovert met plezier een hele reeks bruikbare synoniemen en alternatieven uit z'n hoed. Je gebruikt de tekstrobot trouwens nog op heel wat andere manieren. Werk je bijvoorbeeld aan een blog en vind je maar geen leuke invalshoek? Stel ChatGPT een open vraag over je onderwerp en laat je inspireren. Tip: Schrijf.be stelde een interessante ChatGPT-startersgids op. Daarin komen ook enkele andere nuttige AI-tools aan bod.
6. Deepl
Tijdens je research bots je op een waardevolle, boeiende tekst. Het enige probleem? Hij is niet in het Nederlands geschreven. Via deepl (en trouwens ook via ChatGPT) vertaal je de tekst in een handomdraai. De website levert een betrouwbaarder resultaat op dan Google Translate. Al gebruik je deze methode best niet om professionele, anderstalige teksten te schrijven. Hier en daar zorgen kleine taalnuances namelijk voor een foute vertaling. Schakel voor een belangrijke commerciële tekst dus zeker een ervaren vertaler in.
7. Online Voice Recorder en Otter.ai
Neem je een interview of getuigenis af? Doe dat dan liever niet via e-mail. Interviews via mail leiden vaak tot korte, bondige antwoorden zonder veel meerwaarde. Bovendien ontneem je jezelf de mogelijkheid om (veel) door te vragen. Stel je vragen beter tijdens een telefoon- of videogesprek of gewoon live. Je kunt intussen notities maken, al neem je het gesprek beter op met je smartphone of via de website Online Voice Recorder. Je hoeft nadien niet alles uit te typen. Via Otter.ai laad je je audiofile op en verkrijg je automatisch een script. Let wel op met dialect en jargon, want daar slaat de tool soms de bal mis.
Opgelet: Online Voice Recorder neemt het geluid afkomstig van je laptop niet op. Tijdens een videocall werkt de tool dus niet wanneer je meeting via hetzelfde toestel verloopt. Gelukkig beschikken veel platformen, zoals Microsoft Teams, over een eigen opnamefunctie.

8. Frankwatching
Frankwatching heeft bijna een half miljoen volgers en dat is niet toevallig. De website blogt over communicatie en marketing. Je leest er alles over de nieuwste trends en vindt er talloze tips. De blogs zijn telkens uitgebreid, mee met hun tijd en bevatten tonnen expertise. Handig voor wie regelmatig graag nieuwe inzichten opdoet.
9. Google Title & Description Preview Tool
Last but not least: een gouden tool voor wie aan SEO-copywriting doet. Via deze Google Title & Description Preview Tool controleer je de lengte van je paginatitel en de metaomschrijving. Bovenaan krijg je trouwens een handige preview te zien. En dat zowel voor de desktop- als mobiele zoekresultaten.
Welke tools gebruik jij? Drop ze in de comments!